MAT OG SPISESTEDER

Denne siden inneholder:
– Litt om å spise ute i Spania (generelt)
– Golfklubben (ved utleieboligen)
– Lokal bar/restaurant (ved utleieboligen)
– Oliveri (Cafe)
– Tolone bar (Cafe/ bar)
– Pe Pe (Pizzasted)
– El Cazador (ved utleieboligen)
– Enkle matgloser med uttale
– Casa Brodshaugs terningkast (iskrem)
– Tinto de verano (oppskrift)
– Bildegalleri med spansk mat og drikke


Litt om å spise ute i Spania:
I Spania finnes det noe for alle. Spisestedene legger ofte vekt på sesongavhengig mat. I praksis vil dette si at du finner mest sjømat ved kysten, og mest stekt kjøtt inne i landet. Spanjolene spiser vanligvis frokost rundt 09.00 eller 10.00. For de fleste spanjoler (og franskmenn for den saks skyld) er det veldig vanlig at frokosten består av noe søtt. Den mest typiske spanske frokosten kalles churros/ chocolate con churros. Dette er remser med frityrstekt deig man dypper i sjokolade. For mange nordmenn kan denne frokosten minne om dessert. Tostadas (ristet brød) med olivenolje (con aceite) er også vanlig, og er et alternativ til de som ikke orker søtsaker på morgenkvisten . Lunsjen serveres vanligvis mellom 14.00 og 16.00, mens middagen som oftest er mellom 21.30 og midnatt. De fleste spisesteder er vant til turisters spisevaner, så man kan bestille de ulike måltidene alle tider på dagen, hvis man vil det.


Golfklubben:
Dette stedet ligger et par meter fra leiligheten, og er godt kjent blant alle som bor på området. Her kan du bestille deg en drink, samt nyte solen mens du blir servert litt potetgull. Golfklubben er ikke et sted utelukkende for de som spiller golf, men et møtested for alle som har lyst til å slå av en prat, eller bare nyte stillheten. Det er som regel her siste nytt/ sladder angående området utveksles. Omgivelsene er grønne, og dammen er full av fisk/ skilpadder det er mulig å mate med brødsmuler. (Stedet har også gratis Wifi og tv for de som ønsker å ta dette i bruk).


Lokal bar/restaurant:
Det finnes en liten tapasbar rett ved leiligheten. Her er det mulig å få servert en rekke spanske småretter som faller i smak hos de fleste. Man trenger ikke bil for å komme seg til baren, og det er muligheter for å sitte både ute og inne. Det anbefales på det sterkeste å dra hit en solfylt dag for enkel tapas til lunsj. Det finnes muligheter for å forhåndsbestille paella. Denne retten er veldig populær, og faller i smak hos de aller fleste. Det merkes på paellaen at den er hjemmelaget fra bunnen av, med både tid og tålmodighet. Den er som oftest servert i en diger jerngryte med plenty av ferske tomater og forfriskende sitroner på siden. Porsjonene er store, men gryten skrapes som regel til slutt uansett. Baren er en familiedrevet bedrift, og alle som jobber der er veldig hyggelige.


Oliveri:
Oliveri er en kjempekoselig cafe som anbefales på det varmeste. Den ligger rett ved havet på Esteponas strandpromenade. Det finnes muligheter for å sitte både inne og ute. De serverer blant annet frokostsandwicher, varme croissanter og nypressede glass med appelsinjuice. Servicen er alltid på topp, og alle kelnerne er kjempehyggelige. Det er behagelige sitteplasser, og man ser rett ut mot havet (siden stedet ligger helt inntil strandpromenaden). Mange nyter frokosten sin på Oliveri, og stedet har et veldig godt omdømme.

Slik ser den lille kafeen ut

Café (Americano)


Tolone bar:
Tolone bar er et hyggelig sted ved stranden rett før gamlebyen (Estepona), ikke så alt for langt unna Oliveri. Her kan man bestille en rekke unike drinker, samt kose seg med en liten matrett/ dessert. Utvalget er bredt, og Tolone bar har alt fra grønn te og øl, til kalde smoothies og sjokoladedrinker. Stedet har sjarm, og bærer et avslappet strandpreg. Ved sitteplassene står det en koselig fontene og en fredelig statue. Teen er ofte servert i en egen tekanne, og sjokoladedrinkene er toppet med krem. Blandt smoothiene kan man velge mellom “Dracula” (bringebær, jordbær og appelsin), “Tinky Winki” (bjørnebær, eple og appelsin), “Virus Slayer” (appelsin, eple og gulrot), og mye mer.


Pe Pe:
Pe Pe er restauranten du burde dra til om du får lyst på virkelig god pizza. Her er servicen på topp, pizzaen vellaget, og kelnerne smilende. Det finnes også mange andre gode retter der for både store og små. Besøker du stedet om vinteren vil du få en bøtte fylt med glødene kull under bordet, slik at du slipper å fryse på føttene. Dette er både sjarmerende og annerledes. Stedet bærer et litt eldre preg, og pizzaen er bakt i steinovn.


El Cazador:
Nede ved campingen (ved leiligheten) finnes det et sted som heter El Cazador. Her tilbys det enkel bondekost og drikke. Utvalget er litt begrenset, men du får mye mat for pengene. Om porsjonene blir for store, kan man eventuelt bestille noe på deling. El Cazador er verdt et besøk og ligger i gåavstand til leiligheten (ca 1,5 km). De tilbyr en treretters meny, hvor man kan kombinere litt slik som man vil. Bordene er plassert ute i hagelignende omgivelser.


Enkle matgloser:
Frokost = Dasayuno (Uttales “Desajunå”)
Chocolate con churros (Uttales “Tjå-kå-latte kån tsjurrås”)
Ristet brød = Tostadas (Uttales “Tås-ta-das”)
Med = Con (Uttales “Kånn”)
Olivenolje = Aceite (Uttales “Asejte”)
Lunsj = Almuerzo (Uttales “Al-muerså”)
Middag = Cena (Uttales “Sena”)
Øl = Cerveza (Uttales “Særvesa”)
En til, takk = Uno mas, Por favor (Uttales “Unå mas, pår favår”)
Vin = Vino (Uttales “Vinå”)
Retter = Platos (Uttales “Platås”)
Kjøtt = Carne (Uttales “Karne”)
Fisk = Pescado (Uttales Pes-kadå”)
Grønnsaker = Verduras (Uttales “Vedoras”)
Frukt = Fruta (Uttales “frota”)
Drikkevarer = Bebidas (Uttales “Be-bidas”)
Regningen, takk = La cuenta, por favor (Uttales “La koenta, pår favår”)
Dessert = Postre (Uttales “Påstre”)
Grovt brød = Pan integral (Uttales «Pann integral»)


Casa Brodshaugs terningkast (iskrem):
Hvis det er en ting mange forbinder med Spania, er det nok iskrem. Det er i hvert fall slik i familien Brodshaug. Det finnes utallige iskremvarianter i kjølediskene rundt om i Spania. Ikke alle er like gode. Derfor har vi i familien Brodshaug prøvesmakt en rekke ulike typer, og sammen laget et galleri med iskremkritikk. Skalaen går fra 1- 6, der 1 er “Grusomt” og 6 er “fantastisk”. Dommerpanelet består av Elias (12), Maylen (16), Kristin (48) og Martine (14). Holder du musepekeren over bildet vil du se en liten beskrivende tekst, og klikker du, kommer du direkte inn i bildegalleriet.


Tinto de verano oppskrift:
Tinto de verano er en vinbasert drikk (veldig vanlig i spania). Navnet betyr “Rødvin av sommer”, og serveres som oftest en varm dag. Gjerne i høye glass, med masse isbiter. Drikken er billig, og den finnes i mange forskjellige varianter. I de sørlige områdene av Spania, er det vanlig at alle de lokale drikker Tinto de verano. En av de vanligste lages på følgende måte: Bland 1 del rødvin med 1 del la casera, og server avkjølt (gjerne med en sitron på siden).


 

Bildegalleri med spansk mat og drikke:

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.


 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s